Επετεύχθη η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για το Brexit με τους εμπλεκόμενους και από τις δύο μεριές να κάνουν λόγο για μια δίκαιη συνεννόηση.

Πλέον η Βρετανία θα προχωρήσει στις διαδικασίες για την απόσυρσή της από την ΕΕ και αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλες αλλαγές σε ότι έχει να κάνει με τους Ευρωπαίους πολίτες που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε για δουλειά, είτε για σπουδές. Να σημειώσουμε ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν και για τους Έλληνες οι οποίοι εντάσσονται στους Ευρωπαίους πολίτες.


Μία από τις άμεσες επιπτώσεις του Brexit, θα επηρεάσει τους Έλληνες φοιτητές που έχουν επιλέξει την Αγγλία για σπουδές, καθώς θα υπάρξει αύξηση στα δίδακτρα. Όσοι θα εγγραφούν τώρα, θα πρέπει να πληρώσουν τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι διεθνείς φοιτητές, τα οποία ανέρχονται, κατά μέσο όρο, σε 16.500 ευρώ τον χρόνο. Όσοι, όμως, είναι ήδη εγγεγραμμένοι, θα πληρώσουν το ίδιο ποσό που πληρώνουν οι Βρετανοί συμφοιτητές τους, και αυτό δεν θα αλλάξει για όσο καιρό διαρκέσουν οι σπουδές τους. Ακόμα οι Έλληνες φοιτητές, χάνουν τα βρετανικά κρατικά φοιτητικά δάνεια για την πληρωμή διδάκτρων. Θα υπάρξουν αλλαγές για τη φοιτητική βίζα και και πλέον θα πρέπει να ακολουθηθεί μια ειδική διαδικασία για όποιον θελήσει να σπουδάσει στην Αγγλία.

Μεγάλη αλλαγή θα βιώσουν και όσοι Έλληνες δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη χώρα σε ότι έχει να κάνει με την επανένωση με τις οικογένειές τους.

Τέλος η σημαντικότερη αλλαγή θα επηρεάσει όσους σκέφτονται να μεταναστεύσουν για εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς πλέον δεν διαθέτει το pre settled status, δηλαδή το καθεστώς της άδειας προσωρινής παραμονής, η μετανάστευση μετατρέπεται δύσκολη υπόθεση. Από εδώ και στο εξής θα υπάρχει ένα point system όλους και θα υπολογίζει τις εργασιακές τους δεξιότητες τις γνώσεις, τις σπουδές και την εμπειρία τους.

Πηγή: paraskhnio.gr