Είναι ένα από τα πρόσωπα που το προσμένουν με ανυπομονησία εκατομμύρια παιδιά πάνω στον πλανήτη κάθε παραμονή Χριστουγέννων, προκειμένου να τους φέρει τα δώρα τους. Η ιδέα του Άγιου Βασίλη με την κόκκινη φορεσιά, που ταξιδεύει πάνω σε έλκηθρο και μέσα σε ένα βράδυ επισκέπτεται αμέτρητα σπίτια, όλους κάποια στιγμή μας είχε συνεπάρει και μας είχε κάνει να ζήσουμε ένα όμορφο παιδικό παραμύθι.

Τι θα λέγατε όμως εάν μαθαίνατε ότι η μορφή του Άγιου Βασίλη είναι κάτι που καθιερώθηκε σχετικά πρόσφατα και ποτέ στην παράδοση δεν φόραγε κόκκινα ρούχα.

Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η σημερινή του μορφή καθιερώθηκε από την γνωστή σε όλους μας Coca Cola. Συγκεκριμένα το 1931 η εταιρεία θέλησε να απευθύνει το προϊόν της ηλικίες μέχρι 12 ετών, το πρόβλημα όμως ήταν ότι στη διαφήμιση δεν μπορούσε να πρωταγωνιστήσει ένα παιδί αφού μέχρι τότε κάτι τέτοιο απαγορευόταν.


Έτσι λοιπόν στα πλαίσια  των Χριστουγέννων και με την ιδέα ενός ποιήματος δημιουργήθηκε ένα πρόσωπο με ροδαλά μάγουλα και κόκκινη λευκή στολή με μαύρες μπότες, όπως ακριβώς και τα χρώματα της Coca Cola. Το πρόσωπο που χρησιμοποιήθηκε στα σκίτσα λέγεται ότι ήταν του ίδιου του γραφίστα.

Η κανονική μορφή του Santa Clause

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι οι πρώιμες εκδοχές του καλοκάγαθου κυρίου που μοιράζει δώρα στα παιδιά τον παρουσίαζαν με πράσινη στολή. Ο μύθος άρχισε σιγά σιγά να παίρνει μορφή όταν το 1822 ο λέκτορας του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, Clement C. Moore επιστρέφοντας από Χριστουγεννιάτικα ψώνια θαύμασε το τοπίο στο Γκρίνουιτς Βίλατζ της Νέας Υόρκης το οποίο ήταν χιονισμένο και αποφάσισε να γράψει ένα ποίημα όπου συνδύασε διάφορες παραδόσεις απ' όλον τον κόσμο.



Τα ονόματα του Άγιου Βασίλη

Παρακάτω ακολουθούν διάφορες ονομασίες που δίνουν Άγιο Βασίλη σε διάφορα σημεία της γης.

Ο «πατέρας των Χριστουγέννων» των Άγγλων, «Περ Νοέλ» των Γάλλων , «Σίντερ-Κλάας» των Ολλανδών , «Βάιναχτσμαν» των Γερμανών , «Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ» (= ο Καλός γερο-πατέρας) των Κινέζων , «Χοτέισο» των Ιαπώνων , αγαθός γίγαντας Γκαργκάν στην παράδοση των Κελτών , Μπεφάνα στην Ιταλία , γριά Μπαμπούσκα στη ρωσική παράδοση, που καταδικάστηκε να τριγυρνάει την ημέρα των Θεοφανίων και να μοιράζει δώρα στα παιδιά

 Τέλος το γνωστό πλέον σε όλους μας όνομα Santa Claus είναι μία παράφραση του ολλανδικού ονόματος Sinterklaas, που μετέφεραν και εδραίωσαν στο Νέο Κόσμο, στο Νέο Άμστερνταμ (σήμερα Νέα Υόρκη) οι Ολλανδοί άποικοι.