Για όσους ξέρουν καλά την πόλη, θα γνωρίζουν σίγουρα τη γειτονιά που βρίσκεται πίσω από το δημαρχείο της Αθήνας και περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Πειραιώς και Ευριπίδου. Είναι η ευρύτερη περιοχή της πλατείας Θεάτρου και των πέριξ δρόμων.




Οι παρεμβάσεις και οι επιχειρήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια ήταν λιγοστές με αποτέλεσμα να «ανθίζει» η παραβατικότητα παρότι βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο. Όσες προσπάθειες έχουν πραγματοποιηθεί, κατά το παρελθόν, για την αναβάθμισή της, έχουν πέσει στο κενό ή έχουν παγώσει.





Τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι αρκετά υψηλά και μόνο τους τελευταίους 10 μήνες έχουν σημειωθεί 2 δολοφονίες σε κοινή θέα με δεκάδες μάτια να παρακολουθούν τα δυο θύματα να ξεψυχούν στο πεζοδρόμιο.

Η πρώτη συνέβη στις 22 Δεκεμβρίου 2018 και το θύμα ήταν ένας Αφγανός που έπεσε νεκρός στην οδό Μενάνδρου μετά τις πολλαπλές μαχαιριές που δέχθηκε από έναν Αλβανό.
Η δεύτερη δολοφονία είναι πιο πρόσφατη και συνέβη στις 31 Ιανουαρίου, όπου άλλος ένας 24χρονος Αφγανός μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από Πακιστανούς επίσης στην οδό Μενάνδρου. Στην συμπλοκή τραυματίστηκε άλλος ένας ομοεθνής του.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η δεύτερη περίπτωση αφορούσε ξεκαθάρισμα λογαριασμών δυο αντίπαλων συμμοριών, οι οποίες μάχονταν για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων και του μεριδίου από τα κλοπιμαία των συμμοριών των πορτοφολάδων που δραστηριοποιούνταν στο κέντρο.



Αν κάνουμε μια πρόσφατη ιστορική αναδρομή στην οδό Σωκράτους, μόλις έπεφτε το βράδυ μετατρεπόταν σε μια πιάτσα πορνείας. Τότε πολλοί διακινητές ωθούσαν στην πορνεία πολλές κοπέλες από την Αφρική υπό την απειλή διάφορων μεθόδων. Αγοραίος έρωτας που ξεκινούσε από τα 20 ευρώ και μπορούσε να πέσει και στα 10. Τώρα κοντά στην πλατεία Θεάτρου μπορεί να συναντήσεις γυναίκες χρήστες που σου παζαρεύουν το κορμί τους μόνο και μόνο να βγάλουν τη δόση τους. Όταν οι οδοί Μενάνδρου, Γερανίου και Σωκράτους συναντούν την Πειραιώς υπάρχει και πιάτσα αντρικής πορνείας που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό. Εκεί, εκπορνεύονται άντρες σε άλλους άντρες με αντάλλαγμα λίγα ευρώ. Μπορεί κάποιοι από αυτούς να είναι χρήστες ναρκωτικών, αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό που το κάνει καθαρά επαγγελματικά.


Όπως προείπαμε το εμπόριο ναρκωτικών είναι κάτι κλασικό για τους δρόμους της συγκεκριμένης γειτονιάς. Άμα περπατήσεις θα συναντήσεις δύο μέρη που μαζεύονται ουσιοεξαρτημένοι και αποτελούν μια εύκολη λεία για τους εμπόρους ναρκωτικών. Ο τιμοκατάλογος για όλα τα βαλάντια ανάλογα τι θα ζητήσεις. Συνήθως όμως εδώ «φεύγει» κατά κόρον η γνωστή σε όλους ηρωίνη, το «τάι» και το νεόφερτο «sisha» που έγινε ανάρπαστο τον καιρό της κρίσης. Αυτά είναι και τα φτηνά που μπορούν να αγοράσουν οι χρήστες του κέντρου.

Ο Κώστας είναι σερβιτόρος κοντά στην πλατεία της Βαρβακείου αγοράς και μας είπε πως «πάνω από την πλατεία αρκετές φορές έχω δει να κάνουν χρήση ναρκωτικών, υπάρχουν μερικοί άστεγοι που μένουν εκεί και είναι χρήστες. Τους βλέπω την ημέρα να πηγαίνουν προς Πειραιώς να βρουν την δόση τους. Μερικές φορές υπάρχουν και τα βαποράκια τα οποία κινούνται και αν προσέξεις “καβατζώνουν” την πρέζα σκάβοντας μέσα σε παρτέρια, κάτω από πλάκες της ΕΥΔΑΠ ή μέσα σε υδρορροές από πολυκατοικίες. Όταν βλέπουν αστυνομία τα αφήνουν εκεί και φεύγουν και μόλις οι αστυνομικοί αποχωρήσουν εκείνοι γυρίζουν και τα παίρνουν πίσω και συνεχίζουν κανονικά το εμπόριο. Το παράξενο είναι ότι κανένας δε τους πειράζει και ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν».



Από την άλλη μεριά οι αστυνομικοί προσπαθούν να κάνουν ότι είναι δυνατό για να μπορέσουν να επιβάλλουν την τάξη. Παρ’ όλα αυτά η δουλεία τους είναι πολύ δύσκολη  διότι αντιμετωπίζουν τρομερές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό αλλά και έμψυχο δυναμικό. Οι ίδιες αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πολλές φορές φτάνουν στο σημείο να καλύπτουν με δικά τους έξοδα διάφορα πράγματα τα οποία χρειάζονται για να τελέσουν την υπηρεσία τους.

Σύμφωνα με μαγαζάτορες της περιοχής η γειτονιά έχει μετατραπεί σε μια άτυπη μαύρη αγορά, στην οποία εάν έχεις τις σωστές γνωριμίες μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα. Αυτοί που γνωρίζουν λένε ότι μπορείς να βρεις κλεμμένες ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, τάμπλετς, λάπτοπ), ποδήλατα μέχρι και πλαστά έγγραφα όπως ταυτότητες, διαβατήρια και διπλώματα οδήγησης. Ο κύριος Χρήστος έμπορος στην αγορά της Βαρβακείου μας δήλωσε ότι «γύρω από την πλατεία Θεάτρου λειτουργούν συγκεκριμένα μαγαζιά που κάνουν αυτή την δουλειά. Μπορείς να βρεις πανάκριβα κινητά 100 μπορεί και 200 ευρώ πιο κάτω από ότι θα τα έβρισκες σε ένα πολυκατάστημα. Εάν κάτσεις απ’ έξω θα δεις να επισκέπτονται αυτά τα μαγαζιά συχνά οι γνωστοί πορτοφολάδες της περιοχής. Τους ξέρουμε αυτούς γιατί τους βλέπουμε κάθε μέρα να κλέβουν τον κόσμο». Όταν τον ρωτήσαμε τι κάνει η αστυνομία για όλα αυτά, εκείνος αποκρίθηκε λέγοντας «η αστυνομία έρχεται και τους συλλαμβάνει που και που, αλλά μετά από λίγες μέρες τους ξανά βλέπεις πάλι έξω και μετά εάν εσύ αντιδράσεις τότε σε απειλούν και από πάνω».



Επομένως υπάρχουν μαγαζιά στην περιοχή τα οποία ασχολούνται συστηματικά με την κλεπταποδοχή. Σε αυτή την περιοχή, άλλωστε ο καταδικασμένος δολοφόνος της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη, πήγε και πούλησε το κινητό της άτυχης γυναίκας, αφού μόλις την είχε σκοτώσει μέσα στο χώρο του Β’ Νεκροταφείου Αθήνας. Ένας άνθρωπος της γειτονιάς μας είπε ότι άμα σου κλέψουν το κινητό στην Αθήνα πιθανότατα εδώ θα το βρεις να το πουλάνε σε κάποια βιτρίνα.

Το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι όσα περιγράψαμε παραπάνω συμβαίνουν μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Μοναστηράκι, την Ακρόπολη και το Σύνταγμα, μέρη τα οποία είναι «ναυαρχίδες» για την τουριστική οικονομία της Αθήνας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας το 2017 τελέστηκαν στην περιφέρεια Αττικής 2.898 μικροκλοπές σε δημόσιο χώρο και το 2018 ο αριθμός αυξήθηκε στις 2.961 περιπτώσεις. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές τελέστηκαν στο ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας. Οι πηγές μέσα από το αστυνομικό σώμα έκαναν λόγο για μεγαλύτερο αριθμό κλοπών, διότι τα περισσότερα θύματα δεν τις δηλώνουν.


Η υποβάθμισης της περιοχής μπορεί να βεβαιωθεί και από τις τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα με τον Ιωάννη Ρεβύθη μέλος της Ομοσπονδίας Σωματείων Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων, οι τιμές των ακινήτων στην συγκεκριμένη περιοχή είναι κατά πολύ μεγάλο ποσοστό μικρότερες σε σύγκριση με γειτονικές περιοχές που μπορεί να τους χωρίζει μέχρι και ένας δρόμος. Ο κ. Ρεβύθης συμπληρώνει πως αυτή η κατάσταση της αγοράς είναι για χρόνια έτσι. Μόνο τα τελευταία 2 χρόνια έχει παρατηρηθεί μια σχετική άνοδος, εξαιτίας της επέλασης του AirBnb και του προγράμματος της GOLDEN VISA.

Δημοσιεύτηκε στο paraskhnio.gr στις  11/09/2019

Πηγή: paraskhnio.gr