Μετά από πολλούς μήνες η Ευρώπη αποφάσισε να εμπιστευτεί το ρωσικό εμβόλιο αφού πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι το Sputnik-V θα κυκλοφορήσει κανονικά σε όλες της χώρες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων RDIF, Κιρίλ Ντμίτριεφ δήλωσε πριν από λίγο «Έχουμε καταθέσει τα έγγραφα για την έγκριση (του ρωσικού εμβολίου) στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), που είναι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, και αυτή η διαδικασία εξέτασης μπορεί να διαρκέσει τον Φεβρουάριο, ίσως έως τις αρχές Μαρτίου».

Ακόμα πιο πριν, ο Ντμίτριεφ είχε αναφέρει ότι το πρώτο στάδιο για την απόκτηση άδειας για επείγουσα χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στην Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμματίζεται για τα τέλη Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για τη λεγόμενη επιστημονική διαβούλευση. Η αίτηση για απόκτηση άδειας για επείγουσα χρήση (EUА, Emergency Use Authorization) του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V είχε κατατεθεί από το RDIF στις 22 Δεκεμβρίου.

Η αποτελεσματικότητα του Sputnik-V 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των στοιχείων της τρίτης φάσης των δοκιμών του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, τα οποία δημοσιεύτηκαν πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, η αποτελεσματικότητά του αγγίζει το 91,3%. Μετά από αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνεται ότι τα αποτελέσματα συμβαδίζουν με τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τα οποία παρουσίαζε η Μόσχα από την αρχή που ανακοίνωσε το εμβόλιο της.

«Η ανάπτυξη του εμβολίου Sputnik V έχει δεχτεί κριτική για βιασύνη και έλλειψη διαφάνειας», ανέφερε ο καθηγητής Ian Jones από το University of Reading και ο καθηγητής Polly Roy του London School of Hygiene & Tropical Medicine, σε μια δήλωση στο The Lancet. «Ωστόσο, το αποτέλεσμα που αναφέρεται εδώ είναι ξεκάθαρο και η επιστημονική αρχή του εμβολιασμού αποδεικνύεται».

Μόσιαλος για ρωσικό εμβόλιο Sputnik V: Εξαιρετική η αποτελεσματικότητα του με μια μόνο δόση

Σε ανάρτησή του στο facebook, ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, με αφορμή τη δημοσίευση του διεθνούς ιατρικού περιοδικού «The Lancet», σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής δείχνουν ισχυρή προστασία - και μεγαλύτερη από 87% -σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των συμμετεχόντων ανεξαρτήτως φύλου. 

Αναλυτικά:

• Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 91,8% (67.1 - 98.3) σε συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 60 ετών. 

• Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι μέτριας ή σοβαρής λοίμωξης από τη νόσο του COVID-19 ήταν 100% (94.4 – 100). 

• Από τη 15η έως την 21η ημέρα μετά την πρώτη δόση, η αποτελεσματικότητα ήταν 73,6%, και μετά από την ημέρα 21, η αποτελεσματικότητα ήταν 100%. 

Ο καθηγητής υπενθυμίζει ότι το ρωσικό εμβόλιο χρησιμοποιεί 2 ιικούς φορείς: αρχικά για την πρώτη δόση τον αδενοϊό 26 (Ad26) και μετά τον αδενοϊό 5 (Ad5). «Η χρήση δύο διαφορετικών ‘εμβολίων’, με μεσοδιάστημα 21 ημερών, αποσκοπεί στην υπέρβαση πιθανής προϋπάρχουσας ανοσίας στον αδενοϊό στον πληθυσμό. Η κύρια διαφορά του δηλαδή με το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca, είναι πως χρησιμοποιούνται 2 φορείς (για να μεταφέρει στα κύτταρα την πληροφορία της παραγωγής της πρωτεΐνης ακίδας) ώστε να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι του ιού. 

Είχα αναφερθεί συχνά στο παρελθόν στην αναμενόμενη υψηλή αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου. Για αυτό και είχα θεωρήσει εξαιρετική την κίνηση της AstraZeneca, να δοκιμάσει νέο σχήμα εμβολίου με διπλό ιικό φορέα (χρησιμοποιώντας τον ένα από τους δύο αδενοϊούς που χρησιμοποιεί και το ρωσικό εμβόλιο) σε συνεργασία με το ρωσικό ινστιτούτο ερευνών Gamaleya», επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος. 

Υπογραμμίζει δε ότι τα δεδομένα υψηλής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας οφείλονται σε μία μόνο δόση του εμβολίου και συμπληρώνει ότι «περιμένουμε νέα για την πορεία του φακέλου του ρωσικού εμβολίου στην ΕΕ και αισίως και νέα για την προστασία που παρέχει έναντι των νέων παραλλαγών του ιού». 


Διαβάστε επίσης:

Έτοιμη η Ρωσία να στηρίξει την Ευρώπη με 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου Sputnik V