Σοκ προκάλεσε η χθεσινή εκτίναξη των κρουσμάτων κορωνοϊού τα οποία ξεπέρασαν απότομα τα 2.000 και θα μπει «φρένο» σε οποιαδήποτε χαλάρωση η οποία σχεδιαζόταν.

Ο λόγος που θα γίνει αυτό είναι η ανησυχητική πίεση που αρχίζει να δέχεται το σύστημα υγείας και το γέμισμα των ΜΕΘ. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία σημειώνει συνεχή άνοδο και έφτασε προχθές μια ανάσα πριν από τις 300, ενώ πλέον το ποσοστό πληρότητας στις μονάδες εντατικής θεραπείας στην Αττική ανέρχεται στο 89%. 

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε πως ακόμη και εάν παραταθεί για δύο εβδομάδες το lockdown ενδέχεται να μην είναι αρκετό αν εφαρμοστεί όπως τώρα. Ακόμα εξήγησε ότι η αποτελεσματικότητα των περιορισμών δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσαν οι επιστήμονες ανά εβδομάδα και ο ιός με κάποιο τρόπο συνεχίζει να μεταδίδεται.

Στη συνέχεια ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι ο αριθμός των νεκρών παραμένει σταθερός στα 23 με 25 θύματα ημερησίως ενώ τον περασμένο Νοέμβριο με 3.000 ημερήσια κρούσματα οι νεκροί έφτασαν τους 120. Απέδωσε την αισθητή αυτή πτώση του ποσοστού θνητότητας στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.

Την ίδια στιγμή πρόταση για διεύρυνση του ωραρίου των σούπερ μάρκετ και διπλή μάσκα παντού έκανε στον τηλεοπτικό αέρα του MEGA η καθηγήτρια επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, η οποία υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως τα παιδιά μεταδίδουν τον κορωνοϊό όπως και οι ενήλικες, και για αυτό θα πρέπει να υπάρχουν μεγαλύτερες αποστάσεις στα σχολεία. 

Τέλος ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1,  όσον αφορά στα αίτια της «έκρηξης» των κρουσμάτων, είπε πως «παρατηρώντας την κινητικότητα δεν μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζεται ένα σκληρό lockdown». Αναγνωρίζοντας την ψυχολογική πίεση και κόπωση, ο καθηγητής κατέληξε ότι «φρονιμότερη» ημερομηνία για την άρση του lockdown είναι η 15η Μαρτίου.