Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την θεραπεία του κορωνοϊού καθώς ήρθαν στο φως τα στοιχεία μια μεγάλης επιστημονικής έρευνας με την συμμετοχή και Ελλήνων επιστημόνων. Συγκεκριμένα η φτηνή κολχικίνη μπορεί να δράσει κατά το κορωνοϊού με θεαματικά αποτελέσματα. 

Σύμφωνα με την μεγάλη καναδική μελέτη στην οποία συμμετείχαν και καταξιωμένοι Έλληνες γιατροί αποδείχθηκε ότι μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης.

Η έρευνα ονομάζεται Colcorona και ολοκληρώθηκε στον Καναδά σε περίπου 5000 ασθενείς κορωνοϊού από την οποία προέκυψε το σημαντικό όφελος από τη χορήγηση της κολχικίνης ως φάρμακο που χορηγείται όταν κάποιος νοσεί από κορωνοϊό. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται κρίσιμη και για το θέμα αυτό θα γίνουν αύριο οι ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ. 

Το φάρμακο απευθύνεται σεγ όλους τους ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα. Επίσης για ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 48 ώρες.

Να σημειώσουμε ότι αποφασίστηκε σήμερα το απόγευμα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ να συμπεριληφθεί το φάρμακο κολχικίνη για χρήση σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου. Ωστόσο όπως επισημάνθηκε από τους ειδικούς «η χορήγηση θα γίνεται μετά από συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με θετικό στον κορωνοϊό μοριακό τεστ».

όπως είπαμε στην έρευνα συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες με Εθνικό Συντονιστή τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο και μέλη τους Σωτήρη Τσιόδρα, Παναγιώτη Γαργαλιάνο, Δ. Βραχάτη και Σ. Γιωτάκη, και ενεργοποιημένα κέντρα σε Αθήνα, Κοζάνη (Δρ. Ευθαλία Ράνδου) και Αλεξανδρούπολη (Καθ. Παναγόπουλος Περικλής) Θριάσιο (Δρ. Χριστόφορος Ολύμπιος) και Πάτρα Καθ. Μάρκος Μαραγκός.