Μετά από την κίνηση της Pfizer να παραδώσει λιγότερα εμβόλια από αυτά που αναμένονταν στην Ευρώπη, τώρα και η AstraZeneca (το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης) αναμένεται να κάνει το ίδιο σύμφωνα με ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα αποψινές πληροφορίες αρκετών Μέσων Ενημέρωσης στην Αυστρία, τα οποία επικαλούνται πηγές του αυστριακού υπουργείου Υγείας, αναφέρουν πως η AstraZeneca μπορεί να παραδώσει λιγότερα εμβόλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί και η αιτία είναι ότι η απόφαση της ΕΕ για την έγκριση του εμβολίου της εταιρείας αναμένεται για τις 29 Ιανουαρίου.



Στη συνέχεια η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι οι παραδόσεις των δόσεων του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την AstraZeneca θα καθυστερήσουν αρκετά. Από την εταιρία αναφέρουν πως «οι αρχικές ποσότητες εμβολίων θα είναι μικρότερες από αυτό που αναμενόταν, εξαιτίας των μειωμένων αποδόσεων σε εργοστάσιο εντός της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού. Θα εφοδιάσουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην Ε.Ε., καθώς συνεχίζουμε να αυξάνουμε την παραγωγή μας».

Το γεγονός είναι αρκετά σοβαρό καθώς η ΕΕ έχει παραγγείλει τα περισσότερα εμβόλια από αυτή την εταιρία και έχει ποντάρει σε αυτό το σκεύασμα προκειμένου να χτίσει την συλλογική ανοσία.

Η ανακοίνωση της AstraZeneca είναι ακόμη ένα χτύπημα στο πρόγραμμα εμβολιασμού της Ε.Ε., σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες. Η Ε.Ε. περιμένει 100 εκατομμύρια δόσεις στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, αλλά άνθρωποι με γνώση του ζητήματος λένε ότι η εταιρεία δεν θα μπορέσει να παραδώσει ούτε τη μισή από αυτή την ποσότητα, υπολογίζοντας ότι θα είναι λιγότερα από 40 εκατομμύρια.

Από την άλλη μεριά η γερμανική εφημερίδα Build προσπαθώντας να ρίξει φως πίσω από αυτά τα αίτια ανέφερε ότι τα αίτια αυτής της καθυστέρησης είναι τα εξής:

  • Το εμβόλιο πρέπει να προσαρμοστεί στις μεταλλάξεις. Κάτι που σημαίνει ότι τα εμβόλια που έχουν ήδη παραχθεί ενδέχεται να μην μπορούν να χορηγηθούν.
  • Η καθυστέρηση έγκειται και στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων στην Ινδία, αναστέλλοντας την παραγωγή εμβολίων.