Ήταν 6 Δεκεμβρίου 2008 όταν ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, 37 ετών, πυροβολεί και δολοφονεί στα Εξάρχεια τον 15χρονο τότε μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Ο Δεκέμβρης του 2008 ήταν μια σειρά πανελλαδικής εμβέλειας επεισοδίων, οι οποίες ακολούθησαν το συμβάν της δολοφονίας του δεκαπεντάχρονου Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Η λαϊκή οργή ξεκινά τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας 

Τα επεισόδια έλαβαν μεγάλη έκταση, πράγμα το οποίo έδειχνε ότι έπαιρνε τα χαρακτηριστικά μιας εξέγερσης. Ο πραγματικός χαρακτήρας των γεγονότων έγινε αντικείμενο πολιτικής και κοινωνικής τριβής και διχογνωμιών σχετικά με τη φύση και τα αίτιά τους.

Η δολοφονία του νεαρού μαθητή το βράδυ του Σαββάτου της 6ης Δεκεμβρίου 2008 στο κέντρο της Αθήνας προκάλεσε αντιδράσεις από πολίτες σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, την Κομοτηνή, τον Βόλο, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, την Κέρκυρα και το Αγρίνιο. Πορείες διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκαν το ίδιο βράδυ του περιστατικού και την επομένη, οδήγησαν σε μεγάλες υλικές καταστροφές γραφείων, καταστημάτων, δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα.

Η νύχτα που δάκρυσε η Ελλάδα

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, περί τις 9 μμ, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός μετά από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος συνοδευόταν από τον συνάδελφο του, Βασίλη Σαραλιώτη. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς κατά την ιατροδικαστική εξέταση η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.


Στο σκεπτικό της ετυμηγορίας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, το οποίο κήρυξε ένοχο ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με άμεσο δόλο, τον δράστη του εγκλήματος Επαμεινώνδα Κορκονέα, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, αναφέρεται ότι ο αστυνομικός σκόπευσε ευθεία και πυροβόλησε όχι μία, αλλά δύο επαναληπτικές βολές. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι ο ειδικός φρουρός προέβη σε αυτή την πράξη χωρίς να έχει προκληθεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, όπως μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, η αντιπαράθεση περιορίστηκε σε φραστική διένεξη των δύο αστυνομικών με μία ομάδα 4-5 ατόμων και είχε ως αποτέλεσμα να πυροβολήσει ο Κορκονέας σε ευθεία βολή το πλήθος και να πετύχει τον νεαρό μαθητή στο θώρακα.


Ωστόσο στην αρχική μαρτυρία του καταδικασμένου ειδικού φρουρού, το περιστατικό συνέβη έπειτα από επίθεση, την οποία δέχθηκαν ο ίδιος και ο συνάδελφός του από παρέα 30 κουκουλοφόρων, οι οποίοι ανήκαν κατά πάσα πιθανότητα στον αντιεξουσιαστικό χώρο και είχε ως αποτέλεσμα να πυροβολήσει τρεις φορές, δύο στον αέρα και μια στο έδαφος. Η τελευταία των βολών σύμφωνα με τον ειδικό φρουρό αποστρακίστηκε στο έδαφος και χτύπησε τον νεαρό στο στήθος.

Όταν η Αθήνα τυλίχθηκε στις φλόγες 

Η πληροφορία της δολοφονίας του μαθητή διαδόθηκε άμεσα σε ολόκληρη την Ελλάδα από το Διαδίκτυο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα άτομα από διάφορους πολιτικούς χώρους να εκδηλώσουν την οργή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα ταυτόχρονα, προκαλώντας φθορές και εμπρησμούς. Οι εκδηλώσεις βίας μετατοπίστηκαν από το Πολυτεχνείο στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου διακομίσθηκε ο άτυχος νεαρός και όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ένα από τα πράγματα που έκανε εντύπωση ήταν ότι, πολλοί νέοι που δεν είχαν καμία σχέση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώθηκαν μαζί του και κατέβηκαν στον δρόμο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αποτρόπαια πράξη του Κορκονέα. 

Αφού πληροφορήθηκε το περιστατικό, ο υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης κίνησε άμεσα η διαδικασία προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δυο ειδικοί φρουροί, όπως επίσης και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων.Λίγο αργότερα οι εμπλεκόμενοι προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση, ενώ ορίστηκαν άμεσα τρεις εισαγγελείς προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια του περιστατικού.



«Τραύμα στο κράτος δικαίου»

Ο εισαγγελέας άσκησε άμεσα ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για παράνομη οπλοχρησία στον ειδικό φρουρό που πυροβόλησε, και στο συνάδελφό του άσκησε δίωξη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Οι δύο ειδικοί φρουροί παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή από τον οποίο έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου.

Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος βρισκόταν σε κομματική εκδήλωση στις Σέρρες, μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό μετέβη άμεσα στην Αθήνα και έπειτα από δηλώσεις, υπέβαλε ο ίδιος μαζί με τον υφυπουργό την παραίτησή του για το περιστατικό για λόγους ευθιξίας. Παρά ταύτα, οι παραιτήσεις δεν έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.



Ομόθυμη ήταν η καταδίκη του περιστατικού από την πολιτεία, ενώ συλλυπητήριες επιστολές απέστειλε στην οικογένεια του θύματος ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε το συμβάν «τραύμα στο κράτος δικαίου» της Ελλάδος.

Την επομένη ημέρα από το περιστατικό, διοργανώθηκαν πορείες πολιτών, οι οποίοι επιθυμούσαν να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στη γενικότερη στάση του κρατικού μηχανισμού και στον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, έπειτα από συσσώρευση παρόμοιων περιστατικών και καταγγελιών αστυνομικής βίας. Στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκαν καταστροφές σε πολυκαταστήματα, αυτοκίνητα και τράπεζες.


Κινητοποιήσεις στις μέρες που ακολούθησαν

Εξαιτίας της δολοφονίας Γρηγορόπουλου πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις σε πολλά γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, ενώ κλειστό παρέμεινε και το σχολείο στη Σταμάτα όπου φοιτούσε ο μαθητής. 

Ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, κήρυξε την επομένη των ταραχών ημέρα πένθους, ενώ κλειστές παρέμειναν και πανεπιστημιακές σχολές. Πορείες μαθητών πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας, εκδηλώνοντας οι μαθητές την αντίδρασή τους στο περιστατικό σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τρίπολη, Κέρκυρα, Τρίκαλα και Ηράκλειο. Η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και οι δάσκαλοι κήρυξαν 24ωρη απεργία, ενώ τριήμερη απεργία κήρυξε και η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών.

Μαθητές προέβησαν σε συμβολικές εκδηλώσεις, προσφέροντας λουλούδια σε αστυνομικούς και ξαπλώνοντας γυμνοί στα σκαλοπάτια της ΓΑΔΑ προσποιούμενοι τους νεκρούς. Επιθέσεις με πέτρες, ξύλα,  βόμβες μολότοφ δέχθηκαν σχεδόν όλα τα τοπικά αστυνομικά τμήματα της ΕΛΑΣ σε όλη την χώρα. Ταυτόχρονα τμήματα στα περισσότερα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας άρχισαν να κλείνουν από τους φοιτητές τους με αποφάσεις κατάληψης, οι οποίες στρέφονταν τόσο κατά της κρατικής καταστολής όσο και κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Εκτός Ελλάδας, επεισόδια έγιναν και στη Λευκωσία, όπως επίσης και την Πάφο στις 8 Δεκεμβρίου. Συμβολικές καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν από νεαρούς επίσης στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο και διαμαρτυρίες στα προξενεία του Βερολίνου, της Φλωρεντίας της Μπολόνια και του Τορίνο,καθώς και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία, ενώ μικρές φθορές προκλήθηκαν στα προξενεία της Νέας Υόρκης και της Κωνσταντινούπολης.


Οι ταραχές της 8ης Δεκεμβρίου.

Είναι γεγονός ότι εκείνες τις μέρες ή αλλιώς τις μέρες του Αλέξη όπως έλεγαν οι διαδηλωτές εκατοντάδες καταστήματα και τράπεζες στο κέντρο της Αθήνας καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές .

Λόγω της σφοδρότητας των επεισοδίων στην Ελλάδα η Βρετανία και η Αυστραλία είχαν προειδοποιήσει τους πολίτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίπτωση που επιθυμούσαν να επισκεφτούν την Αθήνα. Μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, 8ης Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του ανακοίνωσε κρατική οικονομική βοήθεια σε όσους καταστηματάρχες είχαν πέσει θύματα των ταραχών.

Το ίδιο βράδυ διοργανώθηκε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας από κόμματα της αντιπολίτευσης, αριστερές οργανώσεις και φοιτητικούς συλλόγους, στα Προπύλαια και την Ομόνοια. Η αστυνομία διατηρούσε ισχυρές δυνάμεις γύρω από τη Βουλή των Ελλήνων και το Μέγαρο Μαξίμου. Η πορεία δεν πέρασε μπροστά από τη Βουλή, και μέσω του κάτω μέρους της πλατείας Συντάγματος ακολούθησε τη Φιλελλήνων και ολοκληρώθηκε μπροστά στον Εθνικό Κήπο. Την ίδια στιγμή πραγματοποιήθηκαν καταστροφές σε καταστήματα, τράπεζες, ξενοδοχεία, καθώς και στο υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών. Αργότερα οι καταστροφές επεκτάθηκαν κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού. Συγκρούσεις με την αστυνομία εκδηλώθηκαν επίσης στην Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή του Ζωγράφου, γύρω από τα Εξάρχεια καθώς και στον Πειραιά.Τότε ήταν και το βράδυ που το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα πυρπολήθηκε δείχνοντας και πάλι ότι τα επεισόδια θα συνεχιστούν. 


Τις ίδιες ώρες διοργανώθηκαν παρόμοιες εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πάτρα, την Κρήτη και άλλες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, που σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύτηκαν από επεισόδια. Το βράδυ πυρπολήθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Συκεών, ενώ τραυματίστηκε βαριά αστυνομικός φρουρός.


Επίσης υπέβαλε την παραίτησή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου των Αθηνών, Χρήστος Κίττας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πυρπόληση κτηρίων του πανεπιστημίου Αθηνών. Από τη φωτιά απειλήθηκε το κτήριο  «Κωστής Παλαμάς», που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ακαδημίας και Σίνα και που φιλοξενούσε το εντευκτήριο των καθηγητών καθώς και σπάνιο αρχειακό υλικό, και το κτήριο της Βιβλιοθήκης Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής που βρισκόταν απέναντι και το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς. Αντίθετα η φωτιά στο «Κωστής Παλαμάς» αντιμετωπίστηκε εγκαίρως χωρίς να προκληθούν σημαντικές ζημιές. Μετά από παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας ο πρύτανης ανακάλεσε την παραίτησή του.


Παράλληλα συγκροτήθηκε έκτακτη Κυβερνητική Επιτροπή, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τις φήμες για εφαρμογή του άρθρου 48 του Συντάγματος για κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Λίγα λεπτά αργότερα, σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως οι πράξεις «τυφλής βίας» εξέφραζαν μια γενικότερη κατάσταση, που δεν οφειλόταν απαραιτήτως στο περιστατικό που τα πυροδότησε, και αναρωτήθηκε ποιους σκοπούς εξυπηρετούν, παρατηρώντας «απουσία ιδεολογίας».



Στη Θεσσαλονίκη πυρπολήθηκαν καταστήματα και τράπεζες, και υπήρξαν καταστροφές σε δεκάδες καταστήματα με κλοπή των εμπορευμάτων. Μικρότερες ζημιές σημειώθηκαν επίσης στην Κόρινθο και τη Ρόδο. Στην πλατεία Ομονοίας και το κέντρο της Αθήνας υπήρξε πλιάτσικο των κατεστραμμένων καταστημάτων με αποτέλεσμα να υπάρξουν 108 συλλήψεις από την αστυνομία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέμεινε στο φρουρούμενο προεδρικό μέγαρο για λόγους ασφαλείας μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της ιδιωτικής του κατοικίας στην Αθήνα. Δηλώσεις έκανε και ο δήμαρχος της Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης για το πλήγμα που δέχθηκε η χώρα στον πυρήνα του οικονομικού της βίου σε μια δύσκολη στιγμή, ενώ υποσχέθηκε την έμπρακτη συμπαράστασή του.

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου.

Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη από το προηγούμενο βράδυ συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός δήλωσε την αντίθεσή του στην εκμετάλλευση του τραγικού συμβάντος για τη διάπραξη ενεργειών βίας και προέτρεψε την απομόνωσή τους, αναμένοντας ομόθυμη πολιτική καταδίκη των συμβάντων από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με της οποίας τους αρχηγούς συναντήθηκε αργότερα. Την ίδια περίπου ώρα διοργανώθηκε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο από φοιτητικούς συλλόγους, μαθητές, την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ. Στην πορεία υπήρξαν σφοδρές συγκρούσεις με τα ΜΑΤ μπροστά στο κτήριο της Βουλής και επίθεση των δυνάμεων καταστολής στον γενικό όγκο της πορείας.



Η Τρίτη 9 Δεκεμβρίου ήταν ημέρα της κηδείας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου, όπου παρευρέθηκαν χιλιάδες κόσμου. Μετά την κηδεία σημειώθηκαν επεισόδια πετροπόλεμου στη γενικότερη περιοχή, κατά τα οποία τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων. Τότε τραβήχτηκε και το βίντεο που έκανε αίσθηση με αστυνομικούς  της Ομάδας Ζ να πυροβολούν πολλές φορές στον αέρα. 

Οι συγκρούσεις και τα επεισόδια συνεχίστηκαν το ίδιο βράδυ σε πολλές πόλεις, εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στην Πάτρα, τη Λάρισα, την Κοζάνη, τη Μυτιλήνη καθώς και την Κρήτη. Το αστυνομικό τμήμα Ζεφυρίου, στην δυτική Αθήνα, δέχθηκε επίθεση από Ρομά. Ήδη η εξέγερση είχε δείξει να παίρνει μια γενικότερη ορμή κατά την αστυνομίας καθώς πολλοί ήταν οι διαδηλωτές που κατηγορούσαν τους ένστολους για την δολοφονία εξισώνοντάς τους με τον Κορκονέα. 

Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε πορεία με παραπάνω από 7000 άτομα, με την συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων, της ΔΟΕ και της ΕΛΜΕ στο κέντρο της πόλης. Έσπασαν τις τζαμαρίες όλων των τραπεζών της διαδρομής -εκ των οποίων η μία πυρπολήθηκε-, τα ΑΤΜ, ενός ΚΕΠ και καταστήματος WIND (απ’ όπου είχαν προηγηθεί απολύσεις) και η πορεία κατέληξε σε πολύωρη περικύκλωση του αστυνομικού μεγάρου.



Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που δυναμίτισε ακόμα περισσότερο το κλίμα μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών  ήταν μαρτυρίες που έκαναν λόγο για παρείσφρηση ακροδεξιών στοιχείων στις τάξεις των αστυνομικών δυνάμεων τα οποία πυροδότησαν συγκρούσεις, υποδαύλισαν πολίτες και κατεδίωξαν τους διαδηλωτές. Πραγματοποιήθηκαν 26 προσαγωγές και 9 συλλήψεις. Ο δήμαρχος Πατρών μίλησε κι αυτός για ισχυρή παρουσία ακροδεξιών στοιχείων στην πόλη αλλά οι δηλώσεις του πυροδότησαν αντιδράσεις από την πλευρά των πολιτών οι οποίοι συμμετείχαν στα συμβάντα. Ανάλογα περιστατικά με πολίτες να λειτουργούν ως ομάδες περιφρούρησης σημειώθηκαν και στη Λάρισα.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναπαράγοντας τα σχόλια της Καθημερινής χαρακτήρισε τις ταραχές ως «τις χειρότερες στην Ελλάδα από το 1974, οπότε και αποκαταστάθηκε η δημοκρατία».Τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ στο γεγονός που πυροδότησε τα περιστατικά της βίας. Το δε BBC χαρακτηρίζει τα γεγονότα ως εξέγερση.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι δημοσιεύματα στις αρχές του 2009 σημείωναν πως, στα τέλη πια του Δεκεμβρίου, η αστυνομία παραγγέλνει 5.000 βομβίδες χημικών από ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ: από τον Δεκέμβρη και ως τα μέσα Φεβρουαρίου πέφτουν συνολικά 4.000 δακρυγόνα, 500 χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, ενώ «άδειασαν» και οι μισοί (από τους συνολικά 85) ψεκαστήρες που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί για «ράντισμα» διαδηλωτών από μικρή απόσταση.

Την Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου, εκδηλώνονται νέες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια του πανεργατικού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα. Φοιτητές και μαθητές, ακόμη πιο συντονισμένα, προχωρούν σε καταλήψεις και κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα, αρχίζουν να καταλαμβάνονται και άλλα δημόσια κτίρια, και πέραν του κέντρου της πόλης, όπως δημαρχεία και εφορίες. Οι καταληψίες χρησιμοποιούν τους χώρους ως κέντρα ενημέρωσης για τους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατάσταση είχε βγει εκτός ελέγχου καθώς η κυβέρνηση είχε κινητοποιήσει μέχρι και την ΕΚΑΜ. 



Ενώ πολλοί ήταν αυτοί σε κυβέρνηση και ΜΜΕ που θεωρούσαν ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και γρήγορα θα ξανά έμπαινε η κοινωνία στο γιορτινό κλίμα των Χριστουγέννων, κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε αφού οι συγκεντρώσεις και οι συγκρούσεις με την αστυνομία συνεχίστηκαν. Στις 13 Δεκεμβρίου, πραγματοποιούνται ταυτόχρονα συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και στον Λευκό Πύργο. Οι συγκεντρωμένοι σχηματίζουν με κεριά τη λέξη «ΖΕΙΣ». Στην Αθήνα, λίγα στενά παρακάτω, γίνεται μια ακόμη συγκέντρωση, στο σημείο της δολοφονίας, η οποία ολοκληρώνεται με νέο κύμα συγκρούσεων με την αστυνομία. Οι διαμαρτυρίες κλιμακώνονται και σε πόλεις της περιφέρειας, όπως ο Βόλος, η Ρόδος, τα Χανιά, η Κομοτηνή, το Αγρίνιο.




Μια ημέρα αργότερα, καταλαμβάνεται ο Ρ/Σ 9,84. Στο μεταξύ, πραγματοποιείται μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία στη Θεσσαλονίκη, συναυλίες στα Προπύλαια, και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. «Λεφτά για την παιδεία και όχι για τα ΜΑΤ και την Αστυνομία» φωνάζουν τα πλήθη. Αυτό ήταν άλλο ένα στοιχείο ότι η οργή των διαδηλωτών κατευθυνόταν κατά της αστυνομικής καταστολής όλων των προηγούμενων χρόνων. 

Στις 15 Δεκεμβρίου οργανώνεται καθιστική διαμαρτυρία μαθητών έξω από τη ΓΑΔΑ. Το σώμα των διαδηλωτών δέχεται χημικά αλλά δεν υποχωρεί. «Δυο φορές τη μέρα θα κάνουμε πορεία, μπάτσοι θα πεθάνετε απ’ την ορθοστασία» το εύστροφο σύνθημά τους. Με δακρυγόνα χτυπιέται και η διαμαρτυρία που έκαναν μαθητές μουσικών σχολείων στα Προπύλαια. Στο ίδιο διάστημα, προκαλούνται εκτενείς φθορές στα ακυρωτικά μηχανήματα του σταθμού Μετρό «Πανεπιστήμιο». 



Τρίτη 16/12/2008


Η επόμενη μέρα βρήκε την Ελλάδα με 600 σχολεία περίπου κλειστά σε όλη τη χώρα. Πανεπιστήμια τελούν υπό κατάληψη, δρόμοι κλείνουν με οδοφράγματα. Νεαροί εισβάλλουν ειρηνικά στην ΕΡΤ και ανοίγουν πανό την ώρα του δελτίου ειδήσεων: «Σταματήστε να κοιτάτε, βγείτε όλοι στους δρόμους. Να αποφυλακιστούν οι συλληφθέντες». Στη συνέχεια σημειώθηκε εμπρηστική επίθεση στο κτίριο των ΜΑΤ στην Καισαριανή, με έξι αστυνομικούς ελαφρά τραυματίες και ζημιές σε 10 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Remember remember the 6th of December


Τα επεισόδια δεν σταμάτησαν στιγμή και μετά από δύο μέρες σοβαρές συγκρούσεις σημειώθηκαν γύρω από τη Νομική, μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούονταν σώμα με σώμα. Ήταν ένας «πόλεμος» με μολότοφ, πέτρες, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης.  Παράλληλα στο ύψος των Προπυλαίων ακινητοποιήθηκε πυροσβεστικό όχημα, και πυρπολήθηκε. 

Να σημειωθεί ότι διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές ευρωπαϊκές -και όχι μόνο πόλεις- όπως η Κωνσταντινούπολη, η Ρώμη, το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Στοκχόλμη και πολλές ακόμη. 



Κάλεσμα για να τιμηθεί η μνήμη του Αλέξη


Κάλεσμα για να τιμηθεί η μνήμη του του άτυχου παιδιού που έμελλε να γίνει το σύμβολο εξέγερσης μιας ολόκληρης γενιάς , απηύθυναν με κείμενο υπογραφών δικηγόροι, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, ακτιβιστές και άλλοι. «Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας (φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις) θα βρεθούμε στην οδό Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξανδρου, στο μνημείο που έχει στηθεί» σημειώνουν στο κείμενο που έχουν ετοιμάσει και συνεχίζουν λέγοντας πως «Για να αφήσουμε ένα λουλούδι, ένα γράμμα, μία υπόσχεση. Για να παραμείνουμε άνθρωποι». 

Μεταξύ άλλων, το κείμενο υπογράφουν οι: Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Αγγελάκας, Νατάσα Μποφίλιου, Σπύρος Γραμμένος, Βασίλης Κουκαλάνι, Θανάσης Καμπαγιάννης, Χρυσούλα Πετσιμέρη.

Ολόκληρο το κείμενο του καλέσματος:


Στις 6 Δεκεμβρίου τιμάμε τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Στις 6 Δεκεμβρίου υψώνουμε ένα τείχος αντίστασης στις δολοφονίες, τις βιαιοπραγίες και τις αυθαιρεσίες της αστυνομίας.

Το Εφετείο Λαμίας με πολλούς ακροβατισμούς και μηχανεύματα αθώωσε τον ένα κατηγορούμενο και αποφυλάκισε τον δολοφόνο, ο οποίος βρέθηκε αμέσως στη φιλόξενη αγκαλιά της εκκλησίας.

Στις 6 Δεκεμβρίου τιμάμε τη μνήμη όχι μόνο του απρόκλητα δολοφονημένου δεκαπεντάχρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά και των αναρίθμητων δολοφονημένων από την αστυνομία, χωρίς ποτέ να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Στις 6 Δεκεμβρίου τιμάμε τη συνεχώς δοκιμαζόμενη νεολαία, που φυτοζωεί χωρίς ουσιαστική παιδεία, χωρίς επαγγελματική αποκατάσταση, χωρίς ελπίδα και μέλλον, που πρέπει να ζήσει με τη ζοφερή διαπίστωση «στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες».

Η 6η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα του Αλέξανδρου, η ημέρα των νέων ανθρώπων, που βάλλονται από παντού.

Ας τους τιμήσουμε κι ας δείξουμε πως δεν τους ξεχνάμε.

Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας (φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις) θα βρεθούμε στην οδό Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξανδρου, στο μνημείο που έχει στηθεί.

Για να αφήσουμε ένα λουλούδι, ένα γράμμα, μία υπόσχεση.

Για να παραμείνουμε άνθρωποι.

Αρχικές Υπογραφές:

Στέλλα Κουρκούτη – Δημοσιογράφος
Δημήτρης Μπαλαγιάννης – Δημοσιογράφος
Κώστας Παπαδάκης – Δικηγόρος
Γιάννης Μάγγος – Εκπαιδευτικός
Γιώργος Θαλάσσης – Εκπαιδευτικός
Άννυ Παπαρρούσου – Δικηγόρος
Μαρία Λούκα – Δημοσιογράφος, Σεναριογράφος
Θύμιος Καλαμούκης – Δημοσιογράφος
Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης – Δημοσιογράφος
Νατάσσα Μποφίλιου – Ερμηνεύτρια
Γιώργος Χαρίσης – Μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ
Θανάσης Καμπαγιάννης – Δικηγόρος
Παυλίνα Νάσιουτζικ – Συγγραφέας
Γιώργος Ρωμανός – Οδοντίατρος
Αλέκα Ζορμπαλά – Δικηγόρος
Πέτρος Θεοδωρίδης – Πολιτικός επιστήμονας
Γιώργος Κτενάς – Δημοσιογράφος
Ελένη Τσιγαρίδα – Αρχιτεκτόνισσα
Γεωργία Κοντράρου – Δημοσιογράφος
Νικόλας Δημητρακόπουλος – Ραδιοφωνικός Παραγωγός ΕρτOpen
Γιάννης Παντελάκης – Δημοσιογράφος
Βαγγέλης Δεληπέτρος – Δημοσιογράφος
Μιχάλης Κουρουτός – Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ
Μιμίκα Κριτσανίδου – Πολιτική ακτιβίστρια
Χρήστος Καλογράνης – Ερμηνευτής, Γυμνά Καλώδια
Θέκλα Τσελεπή – Δημοσιογράφος
Ηλίας Μωραΐτης – Συγγραφέας, Ποιητής
Δημήτρης Πουλικάκος – Ηθοποιός, συνθέτης, ερμηνευτής
Αντώνης Σιγάλας – Λυρικός τραγουδιστής, πολιτικός αναλυτής
Ελένη Καρατζόλα – Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Αλέκα Ζουμή – Δημοσιογράφος
Άκης Γαβριηλίδης – Συγγραφέας
Ελπίδα Κουτσογιάννη – Δημοσιογράφος
Βάσος Γεώργας – Σκηνοθέτης, Συγγραφέας
Βάσω Χριστοδούλου – Ποιήτρια
Λάμπρος Παπαλέξης – Μουσικός, Συνθέτης, Στιχουργός
Μανώλης Κιλισμανής – Συγγραφέας
Τάσος Τσόπελας
Θάνος Κόης (Lost Bodies) – Μουσικός
Ελένη Μπογιατζή – Εικαστικός
Μαρίνα Κόντη