Κινέζοι επιστήμονες σε μια πρόσφατη και συνάμα απίστευτη μελέτη που έκαναν προσπαθούν να αποδείξουν ότι τελικά ο κορωνοϊός δεν ξεκίνησε στην Ούχαν αλλά ήρθε από άλλη χώρα. 

Η ανάλυση που υπέβαλλαν για δημοσίευση στην επιθεώρηση The Lancet αναφέρει ότι η Κίνα τελικά δεν ήταν γενέτειρα του φονικού ιού και «καρφώνουν» άλλες χώρες όπως η Ινδία ακόμα και η... Ελλάδα.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός είναι πιθανό να μεταδόθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο το καλοκαίρι του 2019, όταν η Ινδία και το Πακιστάν επλήγησαν από παρατεταμένο καύσωνα.

«Η έλλειψη νερού ανάγκασε άγρια ζώα όπως οι πίθηκοι να επιδίδονται σε θανάσιμες μάχες για το νερό, και σίγουρα θα είχε αυξήσει την πιθανότητα αλληλεπίδρασης ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα» γράφουν οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης.

Οι Κινέζοι ερευνητές προκειμένου να αποδείξουν τα λεγόμενά τους εξέτασαν τις μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί στον ιό μέχρι σήμερα. Το γενετικό υλικό των ιών ή οποιουδήποτε οργανισμού συσσωρεύει τυχαίες μεταλλάξεις με σχετικά σταθερό ρυθμό, κάτι που επιτρέπει στους γενετιστές να ιχνηλατούν την εξελικτική πορεία κάθε είδους.

Σύμφωνα με τη λογική της λεγόμενης φυλογενετικής ανάλυσης, το στέλεχος του κορωνοϊού που εμφανίζει τις λιγότερες μεταλλάξεις πρέπει να είναι και το παλαιότερο. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το σκεπτικό προτείνουν οκτώ άλλες χώρες ως πηγή της πανδημίας: Μπαγκλαντές, Ινδία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ελλάδα, Αυστραλία, Τσεχία, Ρωσία και Σερβία.

Στη συγκεκριμένη μελέτη η Ινδία και το Μπαγκλαντές εμφανίζονται ως επικρατέστερες χώρες για να είναι οι «γενέτειρες»του κορωνοϊού. Ένα επιπρόσθετο στοιχείο που επικαλούνται είναι ότι οι δύο ασιατικές χώρες έχουν ανεπαρκή συστήματα υγείας και αυτό να επέτρεψε στον ιό να εξαπλωθεί σιωπηλά και να φτάσει στην Κίνα.

Η μελέτη έχει υποβληθεί στο διεθνούς φήμης περιοδικό The Lancet, αλλά δεν έχει περάσει από ανεξάρτητο έλεγχο. 

Πάντως ειδικοί που κλήθηκαν να σχολιάσουν την έρευνα εμφανίστηκαν δύσπιστοι. Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτσον, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, έκανε λόγο για «σοβαρά λάθη» σχολιάζοντας το θέμα στην Daily Mail. «Η προσέγγιση των συντακτών της μελέτης στην αναγνώριση των ΄λιγότερο μεταλλαγμένων’ ιικών αλληλουχιών (...) είναι εγγενώς εσφαλμένη. Οι συγγραφείς έχουν επίσης αγνοήσει τα εκτενή επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα» δήλωσε, για να προσθέσει πως «η δημοσίευση αυτή δεν προσθέτει τίποτα στις γνώσεις μας για τον SARS-CoV-2» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

με πληροφορίες από tovima.gr