Στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει και το εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης καθώς η εταιρία που η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι αποτελεσματικότητά του είναι περίπου 70% στην ευρείας κλίμακας κλινική δοκιμή της.
Συγκεκριμένα τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της τελικής φάσης (φάση 3), η οποία στηρίχθηκε σε δύο διαφορετικές δοσολογίες, δείχνουν ότι το εμβόλιο ήταν 70,4% αποτελεσματικό. Η αποτελεσματικότητα είναι σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με εκείνη των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna (94,5% και 95% αντίστοιχα), που στηρίχθηκαν και τα δύο στην μέθοδο messenger RNA. Δεν μπορεί ωστόσο κανείς να μιλήσει για απογοήτευση, αφού μέσα σε 10 μήνες είχαμε ένα αποτέλεσμα, που για άλλα εμβόλια χρειάστηκαν 10 χρόνια.
Ένα πολύ σημαντικό γεγονός είναι ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι πιο οικονομικό, αποθηκεύεται ευκολότερα και είναι έτσι πιο εύκολη η διανομή του σχεδόν σε κάθε μέρος του πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί επίσης να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές πράγμα το οποίο αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα και για την ασφάλειά του αφού δεν κατεγράφησαν σοβαρά περιστατικά παρενεργειών, ενώ διαπιστώθηκε ότι είναι καλά ανεκτό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Αυξάνεται στο 90% η αποτελεσματικότητα σε ομάδα που έλαβε μικρότερη δόση
Περισσότεροι από 20.000 εθελοντές έλαβαν μέρος στη μελέτη. Κατεγράφησαν 30 κρούσματα Covid σε ανθρώπους που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και 101 περιπτώσεις σε όσους έλαβαν το πλασίμπο. Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές σημαίνει ότι προσφέρει προστασία 70%.
Ωστόσο η αποτελεσματικότητα ανέβηκε στο 90% σε μία ομάδα εθελοντών που έλαβαν αρχικά μισή δόση και στη συνέχεια πλήρη δόση. Συγκεκριμένα σε όσους έλαβαν δύο υψηλές δόσεις η προστασία ήταν 62%, ενώ σε εκείνους που έλαβαν μία χαμηλή και μία υψηλή η προστασία ήταν 90%.
Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί υπήρξε αυτή η διαφορά, όπως σημειώνει το BBC. Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του BBC o Άντριoυ Πόλαρντ, διευθυντής του ομίλου Oxford Vaccine, μιλώντας για το αποτέλεσμα σε όσους έλαβαν μισή αρχική δόση έκανε λόγο για ένα «ενδιαφέρον αποτέλεσμα». «Το 90% είναι ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Όταν δίνουμε μισή δόση για πρώτη δόση σημαίνει ότι έχουμε περισσότερες ποσότητες στη διάθεσή μας. Και μετά… μετά τη δεύτερη δόση βλέπουμε 90% προστασία» είπε χαρακτηριστικά. «Πιστεύω πως αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό και ενδιαφέρον αποτέλεσμα, το οποίο θα πρέπει να ψάξουμε περαιτέρω» συμπλήρωσε.
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την λειτουργία του
Το εμβόλιο είναι ένας γενετικά τροποποιημένος ιός κοινού κρυολογήματος που προσέβαλε χιμπατζήδες. Έχει τροποποιηθεί ώστε να μην μπορεί να προκαλεί μόλυνση σε ανθρώπους και να φέρει το «αποτύπωμα» μέρους του κορωνοϊού, που είναι γνωστό ως πρωτεϊνη spike. Από τη στιγμή που εισάγεται στον οργανισμό αρχίζει να παράγει την πρωτεϊνη spike του κορωνοϊού, την οποία το ανοσοποιητικό αναγνωρίζει ως απειλή και προσπαθεί να πολεμήσει.
Πόσα εμβόλια θα πάρει η Ευρώπη
Η Κομισιόν έχει συμφωνήσει σε ένα προσχέδιο σύμβασης, το οποίο προβλέπει την αγορά 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου με επιλογή για αγορά 100 εκατομμυρίων δόσεων επιπλέον. Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη συμφωνία της Ε.Ε. με την Pfizer προβλέπει την αρχική αγορά 200 εκατ. δόσεων με οψιόν για αγορά επιπλέον 100 εκατ. δόσεων.
Στη Βρετανία είναι ήδη έτοιμες προς διάθεση 4 εκατομμύρια δόσεις, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμη 96 εκατ. δόσεις. Αυτό βεβαίως εφόσον λάβει την οριστική έγκριση των ρυθμιστικών αρχών. Η διαδικασία αυτή αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Σε ότι έχει να κάνει με το κόστος του στην Ε.Ε. αναμένεται να είναι κοντά στα 2,5 ευρώ ανά δόση, ενώ σε αναδυόμενες οικονομίες και στη Λατινική Αμερική θα στοιχίζει περίπου 4 δολάρια ανά δόση.
Ηλίας Μόσιαλος: Αποτελεσματικό και χωρίς σοβαρές επιπτώσεις - ΜΕ προϋποθέσεις η αποτελεσματικότητα φτάνει και το 90%
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου
0 Σχόλια