Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε όλον τον κόσμο, το ίδιο και στην πατρίδα μας. Μόλις πριν λίγες μέρες η Ελλάδα έσπασε το φράκτη για ακόμα μια φορά των 500 κρουσμάτων και οι εικόνες που έρχονται στην δημοσιότητα, για το τι γίνεται κάθε βράδυ στις πλατείες, δημιουργούν ανησυχία. Ένας από τους κύριους λόγους που υπάρχει αυτό το φαινόμενο μπορούμε να πούμε ότι είναι το κλείσιμο της Εστίασης πράγμα το οποίο δημιουργεί το εξής εύλογο ερώτημα: «Θα ήταν καλύτερο μια πλατεία γεμάτη με 1.000 άτομα ή 100 μέρη με 10 άτομα;»
Όταν πάρθηκε η απόφαση να κλείνει η Εστίαση στις 00:00 η Ελλάδα δεν κατέγραφε 500 κρούσματα την ημέρα. Όσο ο καιρός πέρναγε, είδαμε ότι το μέτρο δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σε αυτό μπορούμε να φέρουμε ως απόδειξη τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που δείχνουν πλέον ότι ο κορωνοϊός μαστίζει τους νέους, καθώς το 45% των νέων κρουσμάτων ανήκουν στην ηλιακή ομάδα από 18-39 ετών. Κυρίως αυτή είναι η ηλικία η οποία θα προτιμήσει να διασκεδάσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Βέβαια οι εικόνες που βλέπαμε το καλοκαίρι από τα παραλιακά μπαρ και κλάμπ δεν ήταν οι καλύτερες και υπήρξε πρόβλημα σε ότι έχει να κάνει με την μετάδοση του κορωνοϊού. Όμως γεννιέται ένα άλλο ερώτημα «Μήπως βιαστήκαμε να περιορίσουμε την λειτουργία της Εστίασης, ειδικότερα με τις καλές καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού και σπρώξαμε τους νέους στις πλατείες;».
Τα μέτρα με τον περιορισμό της Εστίασης εφαρμόστηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ένα καλό παράδειγμα είναι αυτό της Γαλλίας. Συγκεκριμένα η γαλλική κυβέρνηση είχε επιβάλλει περιορισμούς στην Εστίαση εδώ και αρκετό καιρό με αποκορύφωση τις τελευταίες αποφάσεις για το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων σε αρκετές περιοχές της Γαλλίας. Παρ' όλα αυτά όμως αντί να υπάρξει μείωση των νέων μολύνσεων έγινε ακριβώς το αντίθετο με τη χώρα να σημειώνει εχτές Σάββατο 25.000 νέες μολύνσεις από κορωνοϊό. Τότε η κυβέρνηση αποφάσισε ένα άλλο οριζόντιο μέτρο το οποίο είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 09:00 το βράδυ μέχρι και τις 06:00 το πρωί και τέθηκε εχτές σε ισχύ στις 9 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Τέλος από το παραπάνω γεγονός μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα, το οποίο ήδη ξέρουμε, ότι η Εστίαση δεν είναι ο βασικός λόγος που ο κορωνοϊός διασπείρεται, αλλά ο συνωστισμός. Σίγουρα πρέπει να δεχτούμε ότι ο νέος άνθρωπος όσους περιορισμούς και να του βάλεις θα βρει τρόπο να διασκεδάσει, είτε θα είναι σε πλατεία, είτε σε κάποιο στενό. Επομένως το να μπορέσεις να διασπάσεις τις μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμού είναι το ζητούμενο ή αλλιώς υιοθετείς ένα κάθετο μέτρο όπως αυτό που εφάρμοσε η Γαλλία και δίνεις ταυτόχρονα όμως την «χαριστική βολή» σε έναν ολόκληρο κλάδο με χιλιάδες εργαζομένους.
0 Σχόλια