Η είδηση ότι η Ρωσία κατάφερε να αναπτύξει ένα ασφαλές εμβόλιο για τον κορωνοϊό και ότι ξεκινάει άμεσα την παράγωγη του δημιούργησε πολλές αντιδράσεις κυρίως από τη Γερμανία και την Αμερική.
Ποια είναι η διαφορά όμως που επικαλούνται οι Ρώσοι και τους έχει βάλει μπροστά στην κούρσα το πολυπόθητου σκευάσματος που ζητά με μανία όλη η ανθρωπότητα;
Σύμφωνα με το sputniknews.gr o Πέτρος Αρκουμάνης, ειδικός παθολόγος ο οποίος μίλησε στο μέσο και διαθέτει τη σοβιετική-ρωσική εμπειρία εξηγεί πως «Πρόκειται για ένα εμβόλιο που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο επανέκδοση του εμβολίου για τους SARS και MERS -τους παλαιότερους κορωνοϊούς- για τους οποίους δεν ολοκληρώθηκε η προσπάθεια. Στη σημερινή εποχή οι Ρώσοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την τεχνογνωσία που είχαν από τα δύο πρώτα στάδια ανάπτυξης των εμβολίων κατά των προηγούμενων ιών. Αυτός είναι ένας από τους λόγους της ταχύτητας».
Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι οι Ρώσοι ερευνητές δεν το έχουν εφαρμόσει μόνο σε πειραματόζωα, αλλά και στους εαυτούς τους. Η εξήγηση που δίνουν για αυτήν την κίνηση, έγκειται στο ότι είχαν εμπιστοσύνη στο εμβόλιο και ότι ήθελαν να είναι και οι ίδιοι καλυμμένοι έναντι της COVID-19, ώστε να μη διαταραχθεί η συνέχεια της επιστημονικής τους εργασίας.
Την ίδια στιγμή ο κ. Αρκουμάνης εξηγεί ότι το μυστικό του ρωσικού εμβολίου βρίσκεται στον αδενοϊό.
Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι «Ο αδενοϊός πρόκειται για τον ιό που προκαλεί το λεγόμενο κοινό κρυολόγημα. Φανταστείτε ότι κόλλησαν ένα νεκρό τμήμα της COVID- 19 πάνω σε αυτόν τον ιό. Έτσι ο οργανισμός θα αποκτήσει τα αντισώματα. Η τεχνογνωσία αυτή είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούν οι δυτικοί. Οι Ρώσοι επιστήμονες όμως χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικούς ανθρώπινους αδενοϊούς που έχουν προκαλέσει κρυολογήματα. Δύο αδενοϊούς από διαφορετικές περιοχές, ώστε να υπάρξει κάποιος που δεν έχουμε έρθει σε επαφή στο παρελθόν και με τον τρόπο αυτό να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ανοσολογική απάντηση» σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι αυτή και είναι η βασική η διαφορά του ρωσικού εμβολίου με αυτό που αναπτύσσουν στη Μεγάλη Βρετανία (Οξφόρδη) αλλά και στην Κίνα.
Παράλληλα σημειώνει σε ότι έχει να κάνει με το λεγόμενο εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ότι χρησιμοποιούν ένα αδενοϊό από χιμπατζή και θα πρέπει να αποδειχθεί αν είναι ασφαλές να περάσει ο συγκεκριμένος ιός στον άνθρωπο.
Τέλος ο Αρκουμάνης μιλά για το ινστιτούτο Γκαμαλέγια το οποίο σχεδίασε και παρασκεύασε την ρωσική απάντηση απέναντι στον κορωνοϊό λέγοντας τα εξής:«Το ινστιτούτο Γκαμαλέγια λειτουργεί από την εποχή της ΕΣΣΔ και έχει μεγάλη παράδοση στα εμβόλια όπως κατά της ευλογιάς και του Έμπολα. Οι επιστήμονες που εργάζονται σε αυτό είναι σημαντικά ονόματα, διεθνούς κύρους που έχουν δουλέψει στην παραγωγή εμβολίων. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που κέρδισαν χρόνο».
Πηγή:sputniknews.gr
0 Σχόλια