Ένα μαθηματικό μοντέλο με το οποίο προβλέπεται η ημερομηνία που θα σβήσει η πανδημία σε δεκάδες κράτη παρουσίασαν ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Σιγκαπούρης.


Σε μια πιο παλιά έρευνα που έδωσαν στη δημοσιότητα επιστήμονες από το Arizona State University δείχνει ότι μία νέα μετάλλαξη μπορεί να έχει κάνει τον ιό πιο αδύναμο απέναντι το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Για τις ανάγκες της μελέτης οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα του κορωνοϊού από 382 ασθενείς της πολιτείας της Αριζόνα και διαπίστωσαν ότι ένα δείγμα του δεν είχε μεγάλο κομμάτι του γενετικού του υλικού. Αυτό μοιάζει να είναι ένα παρόμοιο φαινόμενο που εμφάνισε και ο SARS το 2003 όταν είχε πυροδοτήσει μία σχεδόν ίδια πανδημία και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Αυτή η γενετική μετάλλαξη σύμφωνα με τους ειδικούς κάνει τον ιό πιο αδύναμο και ενδέχεται να επηρεάσει μειώνοντας την διάδοσή του.  Αν και η εν λόγω μετάλλαξη εμφανίστηκε μόνο σε έναν ασθενή στην Αριζόνα,  οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φαινόμενο θα επαναληφθεί διότι το φαινόμενο έχει την τάση να επαναλαμβάνεται.


Ακόμα θεωρούν ότι το πόρισμα της μελέτης συνεισφέρει και στις έρευνες που γίνονται για την παραγωγή εμβολίου.  Στη σύγκριση που έγινε για τις ερευνητικές ανάγκες με τον ιό hiv,  ο οποίος μεταλλάσσεται διαρκώς,  διαπιστώθηκε ότι ο κορωνοϊός είναι πολύ πιο «σταθερός».

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποιήθηκαν από τους ερευνητές ο νέος κορωνοϊός αποτελείται από 30 χιλιάδες γράμματα ριβονουκλεϊκού οξέος (RNA)  και σε μία από τις μεταλλάξεις του έλειπαν τα 81.

Πότε τελειώνει η πανδημία
Έχοντας αυτά υπόψιν τους ερευνητές του  Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Σιγκαπούρης παρουσίασαν ένα μαθηματικό μοντέλο με το οποίο προβλέπεται η ημερομηνία που θα σβήσει η πανδημία σε κάθε κράτος και στη συνέχεια σε όλον τον κόσμο. Το μοντέλο πρόβλεψης ανανεώνεται καθημερινά με επίσημα δεδομένα που βασίζονται σε θανάτους και επιβεβαιωμένα κρούσματα. Το μοντέλο είναι δυναμικό και ενημερώνεται καθημερινά και άρα οι προβλέψεις του μπορεί να τροποποιούνται επί τα χείρω ή επί τα βελτίω.

Στις προβλέψεις του για τη χώρα μας το συγκεκριμένο μοντέλο αναφέρει ότι το τέλος της πανδημίας εκτιμάται ότι θα είναι στις 12 Ιουλίου.

Στις 30 Απριλίου λοιπόν, το συγκεκριμένο μοντέλο προέβλεπε ότι το τέλος της πανδημίας για όλον τον κόσμο σε ποσοστό 100% πρόκειται να συντελεστεί περίπου στις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκδοχή και ενώ η αρχική πρόβλεψη έλεγε 27 Νοεμβρίου. Στους πίνακες που επισυνάπτονται εμφανίζονται τρία σενάρια, δηλαδή η ολοκλήρωση της πανδημίας σε ποσοστό 97%, 99% και 100%.

Δείτε τους πίνακες με τις ημερομηνίες σε όλες τις χώρες


Πηγή: newpost.gr